De A12 protestanten van Extinction Rebellion vinden het wel mooi geweest. Voor nu dan.
Nou, dames en heren: u zult zien dat keihard protest voeren dus gewoon zin heeft. Extinction Rebellion heeft namelijk haar zin gekregen! Het kan zijn dat je gewoon in het noorden van Nederland woont en werkt en het compleet langs je heen is gegaan.
Wat is er gebeurd? Nou, milieuclub Extinction Rebellion maakt zich druk om de staat van Moeder Aarde. Omdat de Nederlandse overheid subsidies geeft op fossiele brandstoffen, kwamen ze in actie omdat keihard aan te pakken. Dat deden deze mensen – die naar verluidt het bestaan van deodorant ontkennen – door de A12 te blokkeren. Op deze manier konden hardwerkende burgers er niet langs, wat weer tot grote ergernis leidde.
Mooi geweest
Het is echter allemaal voorbij, want na 27 dagen vinden ze het wel mooi geweest. Niet alleen omdat hun bazen belden dat ze aan de slag moesten of sollicitatie plicht hadden van het UWV, maar vanwege GroenLinks en D66. Die dienden namelijk een motie in om de subsidies op fossiele brandstoffen te stoppen. Of nou ja, in de motie staat dat dat de kamer scenario’s moet vaststellen voor het afbouwen van de subsidies. Zelfde zoals wij plannen maken om de garage op te gaan ruimen, zeg maar.
Ze staan bij de geitenwollen-sokkenclub wel klaar om weer de boel te blokkeren als het niet naar hun zin is. Aanstaande dinsdag gaat de kamer stemmen over de motie.
A12 protestanten tijdelijk weg
De protestanten op de snelweg zijn slechts tijdelijk weg, want veel gaat afhangen van die stemming. Ten eerste moet de motie erdoor heen komen. Het plan dat vervolgens daaruit komt, wordt vervolgens streng gemonitord door Extinction Rebellion. Pas als ze het goed genoeg vinden, blijven ze weg. Dus anders gezegd: als de motie het niet haalt, gaan ze weer de A12 blokkeren. Is de motie die het wel haalt niet doortastend genoeg, dan gaan ze de A12 eveneens blokkeren.
Sterker nog, ze beloven met ‘veel meer’ te komen. Volgens Extinction Rebellion-woordvoerder Lucas Winnips zijn ze blij dat de demonstraties effect hebben. Ze beschouwen deze burgerlijkere ongehoorzaamheid als een krachtig middel om de politiek te laten doen wat nodig is. Alles om de fossiele subsidies af te schaffen.
Via: NOS
El_Bastardo zegt
Dus dat het aantal demonstranten flink terug liep de laatste dagen, heeft er niets mee te maken?
Er is een reden dat de duitse XR personen ook moesten mee komen doen.
reactief zegt
Ben het niet helemaal eens met de methode.. maar die subsidies zijn natuurlijk totaal gestoord.. dus prima dat een groep mensen zich hard maakt om verandering te stimuleren.
Robert zegt
@reactief: ik vond (en vind) het een redelijk geniale methode, want met z’n allen roeptoeteren op het Malieveld zet(te) geen zoden aan de dijk. Met deze protestvorm schipperde de OvJ en de Burgemeester (als voorzitter van de veiligheidsdriehoek) continu tussen ‘optreden tegen burgerlijke ongehoorzaamheid = inperken vrijheid van meningsuiting’, waardoor de irritatiefactor feitelijk de aandacht voor hun protest wel afdwong.
Het feit dat sommigen deze vorm van protesteren als ‘klimaatwappies’ of zelfs ’terroristen’ hebben omschreven, zegt wellicht meer over de mensen die er klaarblijkelijk géén moeite mee hebben dat hun energierekening in twee jaar tijd ruwweg is verdubbeld, terwijl onze overheid dus miljarden aan potentiële inkomsten laat liggen door grootverbruikers vrij te stellen of mega veel korting te geven op hun gasverbruik.
hondafiel zegt
Kun je ook uitleggen wat het effect op het duurder worden van diensten/ producten gaat worden bij het afschaffen van deze “subsidies”? Zoals altijd, de consument betaald.
Subsidies kunnen overigens ook gezien worden als kortingen. Net als nu gebeurd met de brandstofbelastingen. Niets mis mee, er wordt al genoeg geheven.
Tot slot vraag ik mij af waarom er bij eerdere demonstraties anders is opgetreden dan nu.
Robert zegt
Het belangrijkste effect zal zijn dat de binnenlandse productie zal dalen. Maar is dat zo erg? Voorbeeldje: onze kassen in het Westland zijn decennia lang vrijwel allemaal met gas warm gestookt. Miljarden kubieke meters aardgas waar geen cent aan accijns over werd ontvangen, want ‘export’. Alleen: met de export van alle hier gekweekte bloemen en planten (een whopping 85% gaat naar het buitenland) wordt alle CO2 en NOx uitstoot als ‘nevenproduct’ niet méé geëxporteerd. Ergo: we stikken in onze eigen export.
Overigens heeft het Westland alle kansen gehad om te innoveren. sommige kwekers zijn ook over gegaan op aardwarmte, of restwarmte van de industrie. Met name dat laatste is al meermaals voorgesteld (o.a. door delen te verhuizen naar de nabijheid van industrieën met een hoge restwarmte productie – het zou het overvolle Westland gelijk weer wat ‘lucht’ geven) en die voorstellen gingen terug tot in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw. Helaas werden dit soort innovaties even vaak door onze overheid juist ontmoedigd. Want onze overheid vond: gas=goed.
werf76 zegt
Waarom staat dit nieuws hier? Daar hebben we televaag, nu, ad, rtvutreg e.d. voor.
Autoblog, kom met autonieuws.
willeme zegt
@werf76:
Bij Autoblog behandelen we al het relevante autonieuws én autogerelateerd nieuws. Blokkades in op een snelweg in Nederland valt daar ook onder ;-).
werf76 zegt
Lekker ver gezocht. Ik daag je uit over het ontstaan van de ventiel!
Ik zie eerder een artikel verschijnen met de titel: “Max heeft slecht geslapen afgelopen nacht”.
willeme zegt
@werf76: het is eigenlijk helemaal niet vergezocht. We behandelen juist omdat het in Nederland zich afspeelt! Daarbij zijn juist dit soort berichten erg populair bij de lezers, in tegenstelling over een special over ventielen.
En nu je het zegt, het is wel even tijd voor een Max-artikeltje!
pomoek zegt
@werf76: https://en.wikipedia.org/wiki/August_Schrader#
geen dank!
werf76 zegt
Ik daagde Willeme uit. Niet jou :)
Hubert zegt
Gezien het aantal reacties op deze XR actie, lijkt het toch veel to doen onder de autoblog lezers.
str8six zegt
Perfect, moet over een uurtje die kant op.
beetec zegt
Hoezo heeft het zin? De subsidies waren toch juist gestegen?
rwdftw zegt
Zouden de protesterende XR demonstranten nu ook afzien van de energietoeslag van 1300 euro? Want dat is in de basis ook subsidie op een fossiele brandstof. Ik vind dat je dan wel principieel moet zijn als demonstrant.
mashell zegt
De “maar keren terug” zal inderdaad wel kloppen, want er ligt een motie voor in de tweede kamer die een afbouwplan van de fossiele subsidies eist, maar die motie moet nog in stemming gebracht en de kamer zit nog vol met lieden die het “milieu voor allemaal” onderschikt vinden aan “geld verdienen voor enkelen”.