Er is er een jarig, hoera! Vandaag is het precies vijftig jaar geleden dat Subaru de eerste boxer motor verkocht werd en dat moet gevierd worden…
Het is altijd een beetje een outsider geweest, Subaru. Ze doen net alles even anders. De wapenfeiten zijn alom bekend: vierwielaandrijving, stijlloze deuren, onverwoestbare techniek, bedaagd design en natuurlijk de boxermotor. Het is nu alweer 50 jaar geleden dat Subaru dit motortype te koop heeft. We herkennen de roffel allemaal van de bekende Impreza’s met spoilers en Legacy’s met caravans. Om alvast in de stemming te komen, bekijk dit filmpje (via) om te zien waarom Subaru zo halsstarrig vasthoud aan dit motortype. Om het feestje luister bij te zetten, presenteren we graag wat wij denken at de 9 hoogtepunten zijn uit de historie van Subaru’s boxermotor. Maak je overigens niet druk, de lekkerste Impreza’s (de gele op foto is een S202 STI) komen in een ander artikel nog aan bod…
1966: Subaru 1000
Dit was de eerste Subaru met boxermotor. Het was een concurrent van de Toyota Corolla en Datsun B10 (Sunny). Waar bijna alle Japanse merken gingen voor een viercilinder lijnmotor koos Subaru voor de boxer lay-out. Nu vanwege de rijeigenschappen, maar de reden in 1966 was veel simpeler. Subaru bouwde al de 360 (Kei-car), maar de wens was om een middenklasse auto te bouwen waar 4-5 personen prima in comfort konden zitten. De motor moest voorin komen evenals voorwielaandrijving. De boxermotor werd gekozen vanwege zijn compacte design. Luchtkoeling werd overwogen, maar vanwege emissie-eisen en loopkarakteristiek werd er gekozen voor vloeistofkoeling. 32 jaar voordat Porsche daar ook achterkwam… Aanvankelijk was de Subaru 1000 enkel leverbaar als 2-deurs sedan, anderhalf jaar later kwam er ook een 4-deurs versie en een stationwagon.
1971: Subaru FF-1 1300G
In 1970 was het Tohoku Electric Power Co Inc. met een apart verzoekje aan een plaatselijke Subaru dealer. Deze Japanse energieleverancier had een vloot met oude Willy’s Jeeps die gebruikt werden door technici om slecht begaanbare gebieden te betreden. Vanwege het ontbreken van triviale attributen als een dak en fatsoenlijke verwarming en algeheel rijcomfort werd gevraagd of Subaru op basis van de FF-1 1300G een vierwielaangedreven versie kon maken. En zo geschiede. De layout van de 1300G (een doorontwikkeling van de 1000) was uitermate geschikt voor (inschakelbare!) vierwielaandrijving. Er zijn succesvolle tests mee gedaan en er werden een half dozijn stationwagens geleverd aan Tohuku voor een uitgebreide (en succesvolle) test. Tot grootschalige serieproductie zou het overigens niet leiden. De 1300 G serie liep op zijn einde en zou vervangen worden.
1972: Subaru Leone
In september 1972 was het zover, je kon de dealer inlopen en een Subaru Leone bestellen mét vierwielaandrijving, boxermotor en stijlloze deuren. Iets waar Subaru nog lang aan zou vasthouden. AWD was overigens niet standaard, maar ze waren wel 10(!) jaar eerder dan het merk met de vier ringen. De Leone was leverbaar in allerlei varianten (stationwagon, sedan, van en coupe) en diverse motorvarianten (allemaal viercilinder boxers) met keuze in transmissie (AWD/FWD en handbak of automaat). Van de Subaru Leone zijn er 3 generaties gebouwd. Overigens was Subaru niet de eerste met vierwielaandrijving. Deze eer ging naar de Jensen met de FF, alhoewel er zeer weinig exemplaren van zijn gebouwd (ongeveer driehonderd stuks) en het systeem niet feilloos werkte.
Met de 2e generatie Subaru Leone’s werd er ook meegedaan aan diverse Rally’s. Noriyuki Koseki bouwde enkele Leone Turbo’s om naar rallyspecificatie en deed met diverse rally evenementen mee. De eerste vierwielaangedreven rally auto had zeven sterren, niet vier ringen. Later werden Koseki’s activiteiten overgenomen door Prodrive. Koseki zou begin jaren 90 een ander bedrijf oprichten: Subaru Technica International.
1989: Subaru Legacy
Dan eindelijk komt het langverwachte model boven de Leone. De Legacy was het antwoord op de immer populairder wordende Toyota Camry en Honda Accord. Voor de Legacy ontwikkelde Subaru zijn tweede generatie boxermotoren. Op de basisuitvoeringen na hadden alle Legacy’s vierwielaandrijving.
De Legacy RS Turbo werd gekozen als basis voor om deel te nemen aan het Group A WRC. In 1993 kregen ze een nieuwe sponsor, namelijk sigarettenfabrikant ‘555’. Naast de Martini en Alitilia uitdossingen is dit één van de bekendste liveries op een rally auto. De Legacy WRC heeft maar een paar rally’s kunnen shinen met de blauw-goude look, want na een paar rally’s werd de Legacy vervangen door zijn nieuwe kleine broertje, de Impreza.
1991: Zescilinder boxer
Motorisch gezien absoluut een hoogtepunt, want weinig blokken lopen zo mooi trillingsvrij als een zescilinder boxer van Subaru, een BMW zes-in-lijn daargelaten. De eerste komt in 3.3 liter vorm in de SVX. Nu een koopje, maar nieuw stervensduur en niet echt een succes te noemen. Van de Legacy komt er in 1999 ook een zescilinder versie, welke tot op heden nog altijd geleverd word (niet in NL). Smet op het blazoen is de B9 Tribeca. Technisch een interessante auto met enkel een 3.6 liter zescilinder boxer, maar qua styling was Andreas Zapetinas veel te ver doorgeschoten. De marketeers zagen in hoe lelijk de Tribeca was en toonden alleen afbeeldingen van de achterkant op reclameadvertenties! Met de facelift verviel de B9 codering en de lelijke neus, maar het leed was al geschied. Ook een laatste wanhoopspoging om er een Saab 9-6X van te maken strand jammerlijk.
1992: Subaru Impreza
De Leone krijgt een opvolger in de vorm van de Impreza. Voor Subaru een zeer moderne sedan. De Impreza krijgt beschikking over de EJ boxermotoren van de Legacy en is ten opzichte van de Leone een stuk verfijnder (mocht ook wel). De Impreza is natuurlijk voornamelijk bekend bij ons petrolheads vanwege de snelle uitvoeringen. Van alleen deze generatie zijn er té veel om op te noemen, maar eentje moeten we even toelichten en dat is de Impreza GT Turbo. Ja, er waren veel snellere en heftigere versies, maar de Impreza GT Turbo kostte ongeveer 50 mille, in guldens! Bedenk even dat een even snelle Cosworth RS Cosworth, Celica GT-Four of Delta Integrale het dubbele kostte en je begrijpt waarom iedereen en zijn moeder in de jaren 90 een Impreza GT Turbo had.
1996-1997: Subaru Outback en Forester
In 1996 introduceerde Subaru de Outback versie op basis van de Legacy. Feitelijk niet meer dan een Legacy met grotere bodemspeling en stoere bumpers, maar in combinatie met de vierwielaandrijving en lage gearing kon je in lastig terrein nog redelijk uit de voeten. Deze auto zou de basis zijn voor succesverhalen als de Audi A6 Allroad, Volvo XC70 en alle andere ‘stoere’ versies van normale stationwagons. Naast een Outback versie van de Legacy was er ook eentje van de Impreza, welke bij ons tot voor kort nooit geleverd zijn. Tegenwoordig wel, alleen heet ie dan Subaru XV.
Een jaar later kom de Forester. Een beetje raar ding. Want het is zeker geen terreinwagen, maar ook geen stationwagon. Dat anno 2016 dat eigenlijk geldt voor alle bestsellers (Tiguan, CX-5, Quashqai etc) is opmerkelijk te noemen. De Forester was een regelrechte hit en is nu samen met de Impreza en Legacy één van de drie pijlers waar Subaru op rust. Naast brave uitvoeringen komen er ook Turbo en STI uitvoeringen van de Forester. Net zo praktisch als een gewone Forester, maar bij het verkeerslicht kun je prima een Boxster of Golf GTI eruit rijden. Altijd leuk. Favorietje onder de eigenaren van een zandpad of caravan. De huidige Forester was de eerste met de nieuwe (3e) generatie boxermotoren.
2008: Boxer Diesel
Dit was op zich erg bijzonder, want zoals bekend is Subaru in Europa niet echt groot, mede door een gebrek aan dieselmotoren. In plaats van een Opel diesel bij GM te betrekken ontwikkelde Subaru geheel zijn eerste eigen diesel , uiteraard een boxer. De Boxer Diesel levert 150pk en 350nm. De ontwikkeling ervan lijkt een beetje stil te staan, want deze cijfers zijn al 8 jaar eenzelfde. Wel schijnt de motor iets zuiniger te zijn en vooral betrouwbaarder. Typisch.
BRZ:
Een buitenbeentje in de Subaru familie. Maar het is absoluut een hoogtepunt en er is een boxermotor, dus moet ie in dit overzicht staan. In samenwerking met Toyota ontwikkeld Subaru de BRZ, een kleine achterwielaandrijving in de geest van de Toyota Corolla Sprinter Trueno GT-Apex (AE86). De motor is ontwikkeld door Subaru, met wat onderdelen van Toyota eraan (injectiesysteem). De boxermotor is mede debet aan het briljante rijdgedrag van de BRZ en GT86. In Nederland helaas wat aan de dure kant, maar in de States heb je een BRZ voor minder dan een V6 Mustang. Echt een verkoopsucces is het vooralsnog niet, maar misschien moeten ze dan toch komen met de STI variant…
Subaru kennende zullen ze niet snel afwijken het concept waarvan ze overtuigd zijn dat het het beste is. Eerst wordt het budget gespendeerd aan de aandrijflijn en bouwkwaliteit. Daarna komt pas een fraai design en knuffelbaar dashboard. In Nederland lijkt dat niet altijd goed te pakken. De wegen zijn perfect, auto’s worden altijd keurig onderhouden en het ergste wat we hier met een auto doen is er een zware kar of caravan achter hangen. Bij dit publiek heeft Subaru zijn eigen niche. In de rest van de wereld zijn de omstandigheden niet altijd even goed en daar zie je dat de kwaliteiten meer worden aangesproken en er veel meer van verkocht worden. Op naar de volgende 50 jaar!
oranje123456789 zegt
Mooi artikel. Slaapwel!
desjonnies zegt
@willeme
Die 1000 heeft verdacht veel overeenkomsten met de Ford Corsair uit dezelfde periode overigens.
http://www.classicperformanceford.com/Ford_Corsair_1970_ANY432H/Ford_Corsair_1970_15.JPG
desjonnies zegt
Verder ben ik blij met SUBARU
Ze staan op een eenzaam niveau zo hoog qua kwaliteit en betrouwbaarheid, en orginaliteit.
Er is geen fabrikant die dit lef nog heeft, misschien Honda wat ook meer een egineering company is
Eigenlijk zijn dit de merken die nu het vaandel hebben overgenomen van de Britse en de Franse auto industrie waar originele en andere oplossingen werden gezocht om technische problemen op te lossen.
De Duitsers hobbelen daar dan weer achteraan onder het zingen van premium liederen
maar een merk als Subaru is de pionier, al lang voordat AUDI ermee kwam all wheel drive hebben.
super zegt
@desjonnies:
Audi heeft zn hele quattro aandrijlijn inclusief transaxle afgekeken van subaru. maar goed, beter goed gekopieerd…
Maar goed, behalve die aandrijfliijn een euwigheid geleden, wat voor een innovaties hebben ze bijvoordbeeld de laatste 10 jaar gedaan? Ik heb wel eens overwogen om een subaru te kopen, maar kon me er uiteindelijk niet toe brengen om te negeren dat die dingen zuipen alsof je een raffinaderij bezit en er uit zien alsof ze ontworpen zijn door een autistische manga tekenaar.
thefmanl zegt
@desjonnies: hier zijn ze wel betrouwbaar maar in moeilijker omstandigheden (midden-oosten) zijn ze een van de minst betrouwbare auto’s. Maar het is gewoon een prachtig merk
desjonnies zegt
@willeme die twee aparte sportwagens van ze zijn het vermelden meer dan waard.
Die SVX is gewoon een schoonheid :
http://hooniverse.com/wp-content/uploads/2012/10/Fullscreen-capture-10272012-43226-PM.bmp.jpg
talladega zegt
@desjonnies:
Naast de door jou aangehaalde SVX had ik toch ook de XT wel verwacht.
http://assets.blog.hemmings.com/wp-content/uploads//2013/05/0700000010026_2-700×346.jpg
Als er één buitenbeentje is in de geschiedenis van Subaru dan hoort de XT er zeker bij.
Qua vormgeving, dat aparte stuur met 2 spaken en het digitale dashboard,http://i.kinja-img.com/gawker-media/image/upload/mfxdheowvyop1xykzzhk.jpg zelfs nu past hij in het rariteiten kabinet. Lang niet zo mooi als de SVX maar zeer “bijzonder”.
Jammer dat je als leuk en sympathiek merk je hoofd nauwelijks meer bovenwater kan houden als je afhankelijk bent van de Europese markt. Subaru laat zien dat zoiets alleen kan als je een wereld speler bent en daar faalden merken als Lancia en Saab.
willeme zegt
@desjonnies: De SVX is wel degelijk vernoemd. De eerste XT was een coupeetje op basis van de Leone. We moeten ergens een grens stellen ;-)
qoekje zegt
Er schieten mij allemaal worden en afkortingen te binnen:
DCCD, 22B, WATERSPAY I/C, rijbewijs invordering.
wat een mooi spul maakte subaru! ik mis mijn gc8 gt turbo
escort77 zegt
Mooi verhaal, sympathiek merk. Ik heb me nooit in de geschiedenis van dit merk verdiept, maar kende ze eigenlijk alleen van de modellen vanaf halverwege jaren ’80. Misschien wel van dat rare kleine smalle hoge busje dat ze toen hadden.
En nu koffie!
ghost zegt
Lekker artikel Willem!
dondeboer zegt
Leuk artikel, stoer merk. Overigens was het Oudhollandse Spijker nog veel eerder met vierwielaandrijving dan Jensen
http://www.autoblog.nl/archive/2008/01/15/vierwielaandrijving-techniek-met-een-nederlands-tintje
willeme zegt
@dondeboer: Jensen paste vierwielaandrijving toe op een auto welke in serie productie is geweest.
Spyker was er vroeg bij, maar in 1898 ontwikkelde Porsche de Lohner-Porsche, met een elektromotor in elk wiel. Net even eerder ;-).
Ultimora zegt
Leuk artikel! Maar een kleine correctie ( die er in het verhaal bijna niet toe doet) de EJ werd door de FB motor afgelost in de forester my 2011. Dus nog in de vorige generatie.
dwersbongel zegt
Lekker zo bij het ontbijt een artikel van Willeme! Interessant merk ook, ben sowieso wel fan van Japanse auto’s en Subaru maakt ook nog hele snelle. Vanwege de diesels is het voor mij nog nooit een Subaru geworden.
lekbak zegt
Zo! Daar heeft iemand ongeduldig zitten wachten op deze dag.
Ik vind trouwens de subaru justy met zijn 4×4 ook briljant. Een jaar of tien tot vijftien geleden reed er in Friesland eentje rond met een boxer van een impreza sti onder de kap, ook nog eens opgefokt. Misschien dat @dwersbongel daar nog meer van weet.
dwersbongel zegt
@lekbak: nee helaas niet. Rond die tijd was het hier altijd wel druk op vrijdagavond. Eerst bij de Sligro, toen de airstrip. Kwamen heel wat creaties op af.
lincoln zegt
Leuk weetje voor erbij ..
Jaarlijks organiseerd subaru Japan een monteurs wedstrijd ..
Elk land stuurt zijn beste monteur om daar aan deel te nemen ..
Subaru,s op een rijtje met absurde problemen ..
Doel is zo snel mogelijk diagnose te stellen en problemen op te lossen ..
Bij de Amerikaanse importeur staan inmiddels de meeste bekers ..
Hoe ik dat weet ..
Een bekende van mij is daar in 2014 7de geworden .
super zegt
@lincoln:
Vs zal ook wel grootste markt zijn voor die dingen. Maar hoewel ik subaru een soort japanse saab vind en ik denk dat het min of meer aan het doodbloeden is, vind ik het fantastisch dat een fabrikant hun monteurs op een dergelijke manier kan betrekken bij het bedrijf. Als ik mn bmw naar de dealer breng hebben ze een uurtarief van meer dan 110e maar als ik naar de veelal italiaanse (bmw monaco) monteurs daar kijk geloof ik niet dat er veel van die 110e bij hun terecht komt, vind ik altijd jammer want een goede monteur is goud waard…
Rob zegt
@super:
Subaru doodbloeden? Ze groeien juist!
willeme zegt
@super: Subaru is niet aan het dood bloeden. In Europa speelt het merk in rol in de marge. Per jaar worden er zo’n 35.000 tot 40.000 van verkocht.
In de VS daarentegen heeft Subaru voor het 7e (!) jaar op rij meer auto’s verkocht. Traditioneel zat Subaru altijd rond de 200.000 exemplaren, maar de afgelopen jaren is dit aantal gestegen naar meer dan 582.000 stuks!
Subaru heeft aangegeven alsnog auto’s te verkopen in Europa, ondanks de lage verkoopcijfers. Er schijnt een kleine maar trouwe groep klanten te zijn.
thomcarspotter zegt
Kan je nog V6 Mustangs nieuw kopen? @willeme (brz stukje), of gaat dit om tweedehands prijzen?
willeme zegt
@thomcarspotter: De Mustang V6 kun je nog gewoon nieuw bestellen. Deze zit ónder de 2.3 Ecoboost gepositioneerd. Tegenwoordig zelfs $1.000 goedkoper dan een BRZ! De motor (3,7 V6 met 300pk) wordt ook gebruikt door Morgan (Roadster).
thomcarspotter zegt
@willeme: Apart, wist ik niet, leuk feitje! Tof artikel ook!
Rick-dos zegt
Het merk werd pas serieus genomen met de komst van de Impreza en de daaropvolgende rally overwinningen.
Als je ooit als voorbeeld een merk wil aanhalen die door de autosport meer afzet creëerde dan kun je Subaru er bij halen.
De Forrester werd hier vooral bekend omdat het jaar na jaar caravan trekauto van het jaar werd bij de Heilige Koe of de Hoogste Versnelling (weet ff niet meer welke programma)
En dan had je nog de goedkope Subaru Jumbo die hier redelijk populair was. Goedkoop en Nederlander die twee dingen vinden elkaar altijd…
Voor de rest is het merk dat je vergeet. Ik bedoel op de Impreza WRX na zul je niet snel aan Subaru denken om voor je volgende auto te shoppen. Sinds ze ook uit het WRC zijn vertrokken is de naamsbekendheid helemaal tanende.
super zegt
@Rick-dos:
Is voor audi precies zo met de quattro alleen heeft audi dat beter weten uit te buiten met hun vorsprung durch marketing. Quattro aandrijflijn is trouwens een directe kopie van subaru (voorste diff, bak en tussendiff) in 1 transaxle unit met de motor er voor.
Rick-dos zegt
@super: Ik denk dat VAG met Audi het op veel meer vlakken beter heeft aangepakt dan Subaru.
De twee zijn niet te vergelijken.
super zegt
@Rick-dos:
Prima te vergelijken; allebei auos die ik niet zou kopen.
Rick-dos zegt
@super: Haha! Point taken. ;)
racerx zegt
Een variant van het boxerblok deed ook dienst in de Saker racewagens.
toyotafortuner zegt
Heerlijk stukkie! Bedankt voor t verrijken van mijn kennis betreffende Japanners.
regera1999 zegt
mooi artikel lekker om te lezen als je net waker ben
Dutchdriftking zegt
Mooi artikel. Geniaal merk blijft het toch.
realracing3 zegt
-edit: nutteloze bijdrage-
Citrofiel zegt
Ik ga Subaru steeds leuker vinden. Zoals desjonnies zegt, het merk dat nog wordt bepaald door ingenieurs in plaats van marketeers. Techniek staat centraal, anders dan mainstream en toch betrouwbaar. Dat het design vaak niet heel aansprekend is, vooruit. Ik zie mezelf nog wel eens een Subaru rijden als dagelijks hok, naast de onbetrouwbare Citroën hobbydingen.
Jantje_555 zegt
knap hoe een merk, zo miskend hier in de BeNeLux toch telkens zover voor op zijn tijd zat met niches die nu door andere merken gevuld worden.