Dat sommige concepts net niet de productie in gaan, betekent niet dat er helemaal niks komt.
Je kunt eindeloze lijstjes vullen met concept cars die in productie hadden moeten gaan. Het verandert niks aan het feit dat ze gewoon niet kwamen. Gelukkig zijn er ook talloze voorbeelden van fabrikanten die het gewoon durven, denk aan de Jaguar C-X16. Maar waar vele concept cars de archieven in verdwijnen, kun je elementen van concept cars wel vaak spotten op latere productieauto’s.
Vandaag behandelen we een middencategorie. Auto’s die verdomd veel weghebben van eerdere concept cars en als gelijkwaardige auto in productie gingen, maar zijn ze zo gaaf als een voorgaand concept? Reden hiervoor is Dodge die de naam ‘Hornet’ afstoft. Die zagen we voor het laatst op onderstaand concept. Of dat idee in productie gaat: wij denken van niet.
Concept: Dodge Hornet (2006)
Stiekem was dit al een soort crossover, want qua positionering nam hij een soort mini-MPV-positie in. In 2006 werd de Hornet gepresenteerd en het sportieve uiterlijk was niet voor niks. Onder de kap lag een 1.6 liter grote viercilinder met compressor, goed voor 170 pk. Voor zo’n klein ding zijn dat nette cijfers. Het werd echter niks, mede dankzij de oliecrisis van 2009 haalde hij zijn geplande productie in 2010 niet.
Productie: Dodge Nitro (2007)
Wat we wel kregen is een lompe SUV zoals we die van de Amerikanen gewend zijn. Door zijn hoekige vormen en apart vormgegeven front, lijkt hij wel wat op de Hornet. Ook de naam, Nitro, klinkt als iets heets. Het was echter ‘gewoon’ een SUV zoals vele anderen. Het was lang niet zo cool als de Hornet.
Concept: Mercedes Ener-G-Force (2012)
De Mercedes G-Klasse kent een moeilijke achtergrond. Normaliter worden auto’s na een paar jaar gefacelift en na een jaar of zes compleet vernieuwd. De G-Klasse is in een vrij ongewijzigde vorm al in productie sinds 1979. De designers van Mercedes deden daarom in 2012 voor hoe een opvolger voor de toen net 30 jaar geworden G-Klasse. Radicaal anders, zo bewijst de Ener-G-Force. Je kan er nog wel wat G-Klasse in herkennen, maar je moet je best doen.
Productie: Mercedes G-Klasse (2018)
Er kwam wél een nieuwe G-Klasse. Je moet de Ener-G-Force dan ook zien als een soort nieuwe Land Rover Defender: vernieuwing is goed, maar ook lastig als de voorganger al zo lang een icoon is. Mercedes koos voor het tegengestelde: maak alles nieuw, maar verander tegelijkertijd niks. Zo is de auto onderhuids klaar voor nog eens veertig jaar, maar hoeft er niks radicaals te veranderen.
Concept: Dodge Super 8 HEMI (2001)
Even snel terug naar Dodge. De Super 8 HEMI was een ietwat bizarre… ja wat is het eigenlijk? Het lijkt op retro-design met die Z-vormige voorruit, maar tegelijkertijd zijn er een hoop moderne ronde vormen te bespeuren. De auto lijkt op een stationwagon, maar dan met een lager dak en aflopende kont. Het was een gevalletje: doe maar niet in productie.
Productie: Dodge Magnum (2004)
Toch heeft best een groot deel van de Super 8 HEMI het productiestadium gehaald, in de vorm van de Dodge Charger en Magnum. De aflopende daklijn, al dan niet enorm, bijvoorbeeld. De Magnum is een stationwagon en dat maakt hem wat anders dan de Super 8. Maar vooral bij die stationwagon is de designtaal overeenkomend met de Super 8: je kunt duidelijk zien dat die auto als een grote bron van inspiratie diende voor de Magnum.
Concept: Volvo Concept Estate (2014)
Volvo kon op veel goede feedback rekenen met hun serie concepts in 2013 en 2014. Die van 2014 was de Concept Estate. Die naam is misleidend: hij heeft twee deuren. Technisch gezien is het dus een Shooting Brake, een soort eerbetoon aan de P1800 ES. Wat zou dat gaaf zijn!
Productie: Volvo V90 (2016)
De Zweden deden echter wat veel slimmer is: gewoon twee deuren toevoegen en verlengen. Zo werd de V90 geboren. Niet om nou te zeggen dat de V90 lelijk is, want dat is hij niet, maar een P1800 ES-hommage zou wel leuker zijn.
Concept: Peugeot Instinct (2017)
Peugeot flikte hetzelfde trucje. Hun Instinct was technisch gezien geen estate, want de twee achterdeuren waren zelfmoord-‘excuusdeurtjes’ à la Mazda RX-8. Ook het design was nogal extreem. Een gaaf concept, maar deze wild ontworpen Shooting Brake gaat niet in productie, toch?
Productie: Peugeot 508 SW (2019)
Iets wat er verdomde veel op lijkt wel. Door zijn hogere grondspeling en hoger dak zijn de lijnen iets anders, maar je kunt duidelijk zien dat ze door dezelfde persoon ontworpen zijn. Je kan bijna zeggen dat de Instinct gewoon rondrijdt. Maar dan als stationwagon.
Concept: Ford GT90 (1995)
Ford had kennelijk zin om eens lekker extreem te doen in 1995. De opvolger voor de historische GT40 zou daarom een nogal (voor zijn tijd) futuristische supercar worden met extreme vormen en vouwen. Het is een bijzonder ding om te zien, maar of het echt GT40 schreeuwt?
Productie: Ford GT (2005)
De echte Ford GT leek totaal niet op de GT90, wat het een vreemde toevoeging maakt op deze lijst. Hij leek wel een stuk meer op de GT40. Futurama-styling werd ingeleverd voor retro-styling. En zo komen twee auto’s met exact dezelfde insteek zo weinig overeen.
Concept: Honda Urban EV Concept (2017)
Misschien wel het bekendste recente voorbeeld. Ja, oké, deze auto bood de basis voor een bijna identieke elektrische stadsauto, dus nogal wiedes. Maar sommigen beweren dat de auto’s niks met elkaar te maken hebben. De Urban EV richtte zich voornamelijk op retro-design en het moest een soort eerste generatie Civic worden in een nieuw jasje.
Productie: Honda e (2020)
Het is stiekem best gemeen ten opzichte van de toch heel leuke Honda e. In plaats van volledig retro-design, is het een vierdeurs compacte hatchback geworden. Er is – behalve de grille en koplampen – weinig over van het concept. Een tegenvaller voor velen en dus is het ook één van de concept cars waar de productie versie tegenvalt.
topcom zegt
De Honda doet nog steeds pijn..
vondick zegt
@topcom: Ik zie echt probleem niet. Miss heb ik last van het “alle aziaten zien er het zelfde uit” syndroom. Ik zie gewoon twee keer zo’n zelfde soort autootje. Allebei leuk om te zien, zou het allebei nooit kopen.
goodfellar1 zegt
@vondick: Specsavers..
vroaaaaaaaaaar zegt
@topcom: is zo’n beetje de enige die echt nog een beetje lijkt op de concept versie. De rest is echt mijlenver afgedwaald/zwakt van het concept.
jajeroenja zegt
@vroaaaaaaaaaar: Dat idee had ik in het begin ook toen ik de 2 foto’s vluchtig zag.
Maar als je even de tijd neemt en er goed naar kijkt is die concept toch wel veel anders en veel leuker.
De productieversie lijkt meer op een Fiat 500X tegenover de concept.
clubbtraxx zegt
Komt vooral door de veel kleinere wielen van de productie auto.
De concept zag er veel en veel gaver uit, maar het zal wel teveel ruimte gkost hebben in het interieur.
Gulli zegt
@clubbtraxx: idd de hele ‘stance’ is anders
maferick74 zegt
Poor Honda
alfapeter zegt
De Alfa Romeo Brera past ook in het rijtje.
https://www.carpixel.net/nl/wallpapers/12610/2002-alfa-romeo-brera-concept.html
rikus zegt
Die Hornet werd later de Suzuki Swift..
mp014 zegt
Wat is die Peugeot toch mooie hé ??
katoenboer zegt
Wat staan die foto’s in een vervelende volgorde in de app.
Robert zegt
Die Dodge Magnum is niets meer dan een Chrysler 300C met een andere neus. Eigenlijk net zo als bij de tweede generatie 300C, die in Europa destijds alleen nog als Lancia werd aangeboden. En die 300C heeft weinig meer gemeen met die Super 7 concept dan de Hemi V8 die volgens goed Amerikaans gebruik als topmotorisering werd aangeboden.
sammeke83 zegt
Nissan Qazana/Juke mogen ook wel in het rijtje
moveyourmind zegt
Jammer dat Volvo niet wat meer elementen van de achterkant van de concept Estate in het uiteindelijke productiemodel gestopt heeft. Die typische Volvo heupen op de concept zijn echt mooi. Net als de achterlichten die die heupen nog een keer benadrukken.
Gelukkig heeft de V90 wel die enorm mooie snuit van eerdere concepts gekregen. En een bijzonder mooi interieur. Genoeg redenen om hem wel te willen hebben.
peke zegt
@moveyourmind: totdat je hem rijdt. Vind dat niks. Design zeker fraai
grasvreter zegt
Fiat multipla iemand?
ghini zegt
Volvo Concept Estate met die Hybrid by Polestar blabla setup.. Yes please!
drdre1 zegt
De Ford GT90 was een concept car die qua vormgeving was gebaseerd op het kinetic design (als ik me niet vergis) een stilstaand object zo vormgeven dat het in beweging lijkt. De Ford Ka mk1, Ford Focus mk1 waren daar voorbeelden van.
willeme zegt
@drdre1: New Edge designtaal ;-). Klopt verder helemaal, overigens!
henkp1 zegt
Renault Avantime
skelter zegt
Mazda 3!
saxoke zegt
Citroën ds5 en die gele concept car, lijken ook veel op elkaar. De c6 lignage en de productie c6 zijn ook bijna t zelfde. De eerste c3 had ook een concept die dr veel op leek.
dracae zegt
Ehm..waarom lijken de helft van deze auto’s juist absoluut niet op de conceptcars???
hondas2000nl zegt
De S2000 en de Honda SSM?
hondas2000nl zegt
@hondas2000nl: http://bestcarmag.com/sites/default/files/8497011Honda-SSM47.jpg
izimo zegt
Jullie vergeten de Kia Soul
quinn zegt
Jullie vergeten de concept A class van Mercedes-Benz en nog een heleboel concept modellen van MB die uiteindelijk vreselijk tegenvielen bij de productie. Een ander voorbeeld is de concept EQA, haha
Design_Driven zegt
Drupje info uit de auto industrie.
er zijn grofweg 3 soorten concepts cars.
1. De Exoot. Ontwikkeld door de Advanced Design Department. Dit is een verre toekomst concept auto, vaak in de vrom van iets dat tot de verbeelding spreekt. Deze dienen intern om nieuwe ideeën te testen, of een nieuwe vormentaal (Visual Brand Language, VBL) te helpen ontwikkelen. Reacties worden gemeten en geanalyseerd.
Elementen van die auto’s zie je soms terug in productie modellen, vaak jaren later. Details, CMF (Colour Materials and Fisnish) of de VBL bijvoorbeeld.
2. De tester. Een nieuw platform wordt ontwikkeld en daar mogen de ontwerpers dan los op. Dat zijn de meeste voorbeelden hier boven. Proporties worden aangepast voor productie. Vaak levert dit teleurstelling op als een auto dan eindelijk uit komt (hoi Honda) Toch doen ze het omdat het het merk extra publiciteit geeft en ze de meningen kunnen peilen. Land Rover’s DC100 werd zo bijvoorbeeld getest en verdere ontwikkeling gestopt. Er werd opnieuw begonnen omdat de kopers die ze wilde overhalen het niet zagen zitten. Soms worden deze concepten ontwikkeld in de advanced design studio, soms door de gewone design studio.
3. De opwarmer of Post hoc concept car. Een productie auto staat al klaar of is bijna klaar maar het publiek moet worden opgewarmd. Er wordt dan een concept car gemaakt op basis van de productie auto. Beetje grotere wielen, geen deur klinken, soms de proporties een beetje opgerekt etc. Dit wordt bijna altijd door de gewone design studio gedaan. Ik heb een aantal voorbeelden in de comments hier boven gezien.
Wellicht wisten jullie dit al maar wie weet is het toch interessant.