Een nieuwe leaseauto uitzoeken is leuk, mits je deze 6 tips in acht neemt..
1: De bijtelling op de afleverdatum is bepalend!
Ben je helemaal in de wolken met je 14 % bijteller die pas na 1 januari 2015 wordt afgeleverd? Pas op! Vanaf volgend jaar worden de grenzen weer scherper, dus voorkom dure verrassingen en check goed of je nog wel in je gewenste categorie valt.
Een voorbeeld: de meest populaire leaseauto’s met 14% bijtelling van dit moment, zoals de Octavia, Golf, Leon, 308 en V40, hebben volgend jaar 20% bijtelling. Voordat je aan de oliebollen begint op oudjaarsdag moeten die auto’s op kenteken staan. Je profiteert dan maximaal vijf jaar van die bijtelling.
2: Maandelijkse kosten, daar draait het om.
Naast het bijtellingspercentage bepaalt ook de fiscale waarde en een eventuele eigen bijdrage hoeveel kosten je per maand maakt. Stel: je bijtelling is hoog, maar de catalogusprijs is laag, dan kan je zomaar goedkoper uit zijn dan met een lage bijteller die een hoge fiscale waarde heeft. Bijtellingspercentages zijn niet zaligmakend, de eigen bijdrage en de fiscale waarde tellen net zo hard mee. De meeste plugin hybrides hebben 7% bijtelling, maar hebben een hoge catalogusprijs en daarmee vaak ook een hoger leasebedrag.
Je kan hier leasetarieven berekenen op basis van keuzes die je maakt in o.a. kilometers, looptijd, bijtellingspercentage en het door jou bepaalde maximale leasetarief.
3: Safe of gaaf.
Het is een duivels dilemma. Een leasecontract loopt zo’n 3-5 jaar, dus jouw gekozen leaseauto moet straks ook nog voldoen aan je wensen. Met een ruime, praktische auto kan je over 4 jaar ook nog uit de voeten, met een spannende auto valt dat nog te bezien. Leuker kunnen we het niet maken.
4: Kijk eens naar een occasion.
Afschrijving is de grote vriend van de autoliefhebber met een beperkt budget. Bovendien helpt de fiscus in sommige gevallen ook nog een handje: Over een auto die 15 jaar of ouder is betaal je weliswaar 35% bijtelling, maar dan wel over de veel lagere dagwaarde in plaats van de nieuwwaarde. Toch is het bij veel bedrijven geen optie, want er kleven ook nadelen aan zo’n keuze en ook op het gebied van veiligheid en infotainment systemen bieden nieuwe leaseauto’s meer dan occasions.
Toch zijn er nog mogelijkheden om voordeel te halen: bij veel bedrijven zijn er auto’s over, doordat de berijder is vertrokken. Sommige wagenparkbeheerders zijn er mee geholpen als je het leasecontract van een ander uitrijdt en in sommige gevallen wil hij of zij ook financieel meedenken om het voor jou aantrekkelijker te maken.
Een andere optie is een jonge occasion: hierbij kun je gebruik maken van fiscale bijtelling die gold tijdens de levering van de auto, waardoor je bijvoorbeeld 0% betaalt, in plaats van 7% over een vergelijkbaar nieuw model. Daarnaast is de looptijd vaak korter op een occasionleasecontract. Handig als je je auto vaak snel zat bent.
5: Al gedacht aan een stekkerauto?
Een plug-in hybride levert in ons huidige belastingstelsel ongekend voordeel op. Doordat de elektrische cyclus wordt meegenomen in de EU-verbruiksmetingen, kom je vaak op een laag bijtellingspercentage uit voor een auto die toch nette prestaties levert. De huidige regels voorzien in ieder geval in een lager bijtellingspercentage (van 7 of 14 procent) tot 1 januari 2016. Maak er dus gebruik van zo lang het nog kan!
6: Check de aanbiedingen van de dealer of de leasemaatschappij.
Net zoals huisvrouwen elke week kirrend de supermarktfolders afspeuren naar Hamstervoordeel, zo kan het lonen om als aspirant leaserijder de webportalen van zowel automerken als leasemaatschappijen in de gaten te houden. Wie weet moeten er wat targets gehaald worden, en tref je er een aantrekkelijk pakketje met korting.
parker zegt
Tip 7: kies de leukste/dikste/snelste en tel ‘m niet bij. Met creatief kilometers schrijven kun je nog altijd flink wat gratis privé kilometers bij elkaar sjoemelen, alle verscherpte stasi controles ten spijt..
azenomei zegt
@parker: Bij sommige beroepsgroepen hoef je zelfs alleen de begindag en einddag stand te noteren!
parker zegt
@azenomei: garnalenpellers?
86x86mm zegt
@parker: Mooie tip, dan wil ik Tip nummer 8 toevoegen: Gewoon rijden wat je leuk vind en de 25% bijtelling voor lief nemen, meer passie en minder zure gezichten op de weg!
parker zegt
@86x86mm: bijtelling betalen is voor bange mensen
slowland zegt
Er mist een hele belangrijke tip:
Verzeker je bijtelling! Wanneer jij of iemand anders je leasebak totall loss rijdt, is je nieuwe auto niet automatisch 14%, de auto is dan immers geleverd in 2015.
Een verzekering verzekerd de extra bijtelling!
Voor mij zeker handig, ik rijdt zo’n 120K per jaar, en dan heb je zeker meer risico op een aanrijding!
sebasjuhh zegt
@slowland: 120k per jaar? U wot
mashell zegt
@sebasjuhh: hij is wellicht een verkoper van verzekeringen in de buitendienst. Recent heeft namelijk de rechter geoordeeld dat het bijtellingsverlies onder de gewone schade van de gewone autoverzekering viel. Verzekeren van bijtelling is dus overbodig.
thomaz zegt
@mashell: en jij denkt dat daar het laatste woord nog niet over gezegd is?
flutterby zegt
@slowland: dan is het voor jou toch juist niet slim om het te verzekeren? 180k is wel een beetje de max voor een leaseauto, dus na anderhalf jaar moet je zoiezo een nieuwe.
Al vraag ik me af hoe realistisch 120k p/j is in een personenauto.. Bij gemiddeld 100 km/u (haal je nooit in NL) is dat 1200 uur per jaar, ongeveer 24 uur per week.
thomaz zegt
Jammer dat jullie bij punt 2 verwijzen naar Leaseplandirect. Juist bestuurders die op dit soort sites gaan rekenen (die geen rekening houden met de specifieke autoregeling van hun werkgever) zorgen voor veel onvrede.
ImportHagenees zegt
Correct me if i’m wrong: het maandbedrag wordt ook sterk beïnvloedt door de hoogte van de afschrijving.
Een hoge afschrijving: auto’s waarvan de leasemaatschappij weet dat ze naar verloop van tijd sterk in waarde dalen.
Aan het einde van het contract moet dit gaat wel zijn gevuld. En dat vraagt om compensatie aan de kant van de berijder en dus een hogere maandbijdrage.
Bekend verhaal volgens mij, maar hier wordt gesuggereerd dat slechts de fiscale waarde bepalend is.
parker zegt
@peyah: daarom least ook niemand een Kia, Hyundai, Mazda etc.
koeberg zegt
3: Safe of gaaf.
Mijn eerste leaseauto bleek niet heel praktisch toen ik ging samenwonen. Maar het s wel de auto waar ik de meeste lol van heb gehad en ik heb er ook geen spijt van.
Ik zou aanraden om je auto uit te kiezen op zaken die je nu kunt voorzien. Rekening houden met vrouw, 2 kinderen en labrador terwijl je nu vrijgezel bent zonder hond zou ik toch niemand aanraden.
hans75 zegt
-edit: ja dat staat er-
alassad zegt
Handig hoor dat die website binnen het autoblog spectrum moet blijven… NOT
dawwg zegt
Ieder z’n ding natuurlijk, maar als je jong bent, moet je gewoon een leuk, spannend – en misschien kostbaar – waggie rijden – zolang het nog kan. Met al die 30ers die een 14% Skoda leasen omdat het niets mag kosten van de baas thuis, maar de buggy en golfclubs wel moeten passen, of omdat de baas je slechts keuze geeft tussen slaapverwekkend en zaaddodend saaie modellen; is het geen wonder dat iedereen een midlife crisis heeft en zuur in de file rijdt.
Hangt er ook vanaf of je veel KMs rijdt en een leuk budget hebt, anders vooral gewoon niet prive rijden of echt el cheapo uitzoeken.
Heb zelf altijd juist een spannende leasebak uitgezocht en nooit spijt gehad (ik rijd zo’n 50~60K KMs per jaar). Liever iets meer betalen maar continue met een glimlach rondrijden en elke dag weer naar je bak toe lopen en denken: damn, mooie bak, dan 25% minder betalen en er geen plezier van hebben (naast het functionele) …
lauren22 zegt
Leuke tips! Persoonlijk vind ik een vorm van een shortlease het best omdat ik van verschillende veranderingen hou en ook als het om auto’s gaat! En ook is het het veiligst om een auto voor een korte tijd huren dus dat is gaaf EN safe! Ook ga ik volledig akkoord dat als je je op de hoogte van nieuws uit leasemaatschappijen houdt kun je soms een goede deal maken! http://www.bronkhorstlease.nl