Wij leggen 5 stellingen over elektrisch rijden voor aan een expert.
We zijn er natuurlijk bijna, dat punt waarop iedereen door heeft dat elektrisch rijden een goed alternatief is voor de auto met een verbrandingsmotor. Maar is een elektrische auto geschikt voor jou?
In de bijgaande video gaan we samen met een echte EV expert op zoek naar de antwoorden op 5 stellingen omtrent elektrisch rijden. Wouter legt ze alle 5 voor aan Carlo van de Weijer, Director Smart Mobility TU Eindhoven.
De stellingen gaan over 5 belangrijke thema’s rondom elektrisch rijden. Om een goede keuze te maken als je overweegt over te stappen van een fossiele auto naar een elektrische auto is juiste informatie essentieel. Vandaar dat we ditmaal graag een expert aan het woord laten. De stellingen zijn:
- Je kunt van Amsterdam naar Brussel zonder te laden
- Een elektrische auto rijdt goedkoper dan een fossiele auto
- Er zijn ruim 107.000 laadpunten in Nederland
- Elektrische auto’s zijn net zo veilig als fossiele auto’s
- Een elektrische auto is altijd milieuvriendelijker dan een vergelijkbare fossiele auto
Een combinatie van onderwerpen die gaan over praktische zaken (kosten, actieradius) maar ook bijvoorbeeld veiligheid, duurzaamheid.
Wil je meer informatie lezen over elektrisch rijden of over andere mogelijkheden om zelf bij te dragen aan een duurzamere samenleving. Kijk dan op Lekker op Weg.nl !
koeberg zegt
Wordt in zo’n ’total cost of ownership’ ook financiering van de auto meegenomen?
Ik kan me voorstellen dat als je aanschafprijs van een nieuwe elektrische auto gewoon neer kunt leggen, dat je het verschil in aanschafprijs wel terugverdient door minder onderhoud, belastingen etc. Maar als je dat verschil in aanschafprijs moet financieren? Wat dan?
rensso zegt
Stelling 5 is onjuist. Komt er zelfs niet eens in de buurt. Het eindproduct kan milieuvriendelijker zijn. Veel vervuilender als het productie proces en de weg naar het eindproduct toe krijg je haast niet.
CYBRTRK zegt
Niet altijd inderdaad, maar een Tesla model 3/Y bijvoorbeeld is al milieuvriendelijker na ongeveer 10500 km (opgeladen met ‘grijze’ stroom) dan een vergelijkebare ICE auto
R82 zegt
Wat doet Tesla dan anders dan Volvo? Volgens Volvo zelf (XC40 non hybrid vs XC40 BEV) bij grijze stroom 140.000Km en bij groene stroom 90.000.
mashell zegt
De berekeningen. Berekenen van milieubelasting is nogal natte vinger werk. Zeg maar eens de woorden kritische depositiewaarde tegen een boer, je krijgt of een hooivork in je achterste of een preek waar oud gereformeerden nog bang van zouden worden.
mashell zegt
Oliewinning en transport zijn ook niet echt schoon. En inmiddels hebben we allemaal microplastics in ons lichaam, vervuilende dingen bedenken lukt de voedsel industrie nog veel beter dan de voertuig industrie.
rollingstoned zegt
Het sowieso raar dat de grootste vervuilers niet aangepakt worden. Neem alleen al industrie en de luchtvaart bijvoorbeeld.
mashell zegt
Schiphol is van essentieel belang voor de Nederlandse economie, het is heus niet zo dat al die ministers hopen op een ere baantje als commissaris met lekker veel pretreisjes…
Frankypanky zegt
Industrie … Neem jij dan ook geen spullen af die juist door diezelfde industrie worden gefabriceerd?
Luchtvaart … Dooddoener. De luchtvaart heeftt in de afgelopen 20 jaar gigantische stappen gemaakt op het gebied van techniek. Maar verbieden of beperken is natuurlijk makkelijker (dan vertrouwen op innovatie)…
chris kaldunski zegt
Uw microplastics ……elke plastiek dop/fles die je open maakt .
En in “tandpasta zit al lang plastiek om je tanden proper te schuren ” spijtig dat men dat nooit in de media publiceert.
racerx zegt
Ach, sommige mensen hebben zelfs macro plastics aan boord…
Jeroen zegt
Dit is al best vaak onderzocht. Over de gehele levensduur is een electrische auto milieuvriendelijker dan een brandstofauto. Zelfs met het produktieproces en het feit dat je momenteel nog laadt met een deel vanuit kolencentrales. En hoe meer van die centrales omgezet worden in de toekomst naar betere centrales, worden massa’s bestaande electrische auto’s opeens veel milieuvriendelijker. Van een omzetting profiteren alle electrische auto’s milieuvriendelijker. Daarbij worden batterijen steeds sneller verbeterd en er worden minder schaarse grondstoffen gebruikt. De batterijenontwikkeling is eigenlijk maar pas begonnen, terwijl de brandstof auto al ruim honderd jaar grootschalig ontwikkeld word en in vergelijk met de ontwikkeling van de batterij momenteel zeer langzaam gaat.
sportabgasanlage zegt
Dit is pertinent onjuist. Een elektrische auto is “well to wheel” beter voor het milieu, dan een auto met ICE. Hier zijn al talloze onafhankelijke onderzoeken naar gedaan, en het resultaat is steeds hetzelfde: de EV wint.
Filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=1oVrIHcdxjA
steephh zegt
@sportabgasanlage
Heel veel dank voor deze video. Dit soort filmpjes helpen imho gigantisch om mensen in te laten zien hoe gigantisch vervuilend de fossiele industrie is. Want dat vergeten velen voor het gemak.
Dutchdriftking zegt
Het lijkt mij vooral van belang dat we hier geen appels met peren gaan vergelijken. Een Taycan Turbo zal slechter zijn voor het milieu dan een Polo 1.0 TSI. Maar die vergelijking is niet helemaal eerlijk.
CYBRTRK zegt
Daarom staat er bij stelling 5 ook ‘vergelijkbare’
rollingstoned zegt
Dan nog klopt de stelling niet. EV’s zorgen b.v. voor veel meer fijnstof als ik de onderzoeken mag geloven. Deze 5 punten zijn overigens wel erg ‘hosanna’ richting EV’s. Zowel electrisch als fossiel zijn verre van ideaal.
Wordt trouwens ook nog leuk als over 10 a 15 jaar al die EV accu’s opgebruikt zijn (accu’s hebben immers ook niet het eeuwige leven) en gerecycled moeten worden. Want dat recyclen is ook niet zo milieuvriendelijk allemaal…
mashell zegt
EV’s zouden voor meer fijnstof zorgen omdat ze banden zouden verslijten en al die massa vertragen remschijven zou vreten. Maar de meeste staan op harde eco banden en remmen vooral regenerarief. Dus in de praktijk hebben ze juist veel minder fijnstof uitstoot dan een wagen met verbrandingsmotor. En dan hebben we het nog niet eens gehad over wat er daar uit de uitlaat komt…
frederik zegt
Dat goedkoper rijden met een elektrische auto, hangt momenteel helemaal van je energiecontract af…
pier zegt
Vanaf 1 januari niet meer, dan is het maximaal 40 cent per kWh.
R82 zegt
Volgens mij is dat nog niet helemaal rond. Tot die tijd krijg je wel de 190 euro terug. Dit was vorige week iig de status.
pier zegt
https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2022/10/04/vanaf-1-januari-lagere-energierekening-door-verruimd-prijsplafond
pier zegt
Ik denk dat na het zien van deze video alle Autobloggers ‘en masse’ hun zes- en achtcilinders gaan inruilen voor een Chinese EV :)
aikon1694 zegt
Stelling 5
Sinds ik een i3 heb betaal ik geen wegenbelasting geen brandstof (zonnepanelen). Gekocht met Mia regeling, betaal geen bijtelling dus ik bespaar heel veel geld!!
Dit geef ik dan weer uit aan (vakantie) vliegreizen…
steephh zegt
Pro-leestip: Carlo van de Weijer heeft samen met zijn collega Maarten Steinbuch 2 boeken geschreven over de mobiliteit van de toekomst: https://lecturis.nl/product/vooruit/ en https://lecturis.nl/product/verder-vooruit/
Leest lekker weg in column stijl, snijdt de zin en onzin aan van allerlei mobiliteitsontwikkelingen.
Roskampies zegt
Wel geinig dat electro rijders vaker met vliegtuig naar vakantie bestemmingen gaan en daar evt een otto huren. Is toch ook verkapt groen doen? Mobiliteit wordt verlegd naar andere vormen om ergens te komen of die trend dan weer groen is?
gregorius zegt
Een groot gedeelte zal wel moeilijkheden hebben met laden. Dan kan je wel zeggen ‘107000’ punten, maar dat zal nog altijd in het niet vallen met mogelijkheden om ergens benzine in te stoppen.
Ook, als je bij de snellader staat, ben je dus al lang niet meer goedkoper uit dan als je er benzine in gooit dus.
En ook belangrijk: het aanbod is er niet.
Veel mensen vinden de Electrische auto’s vaak nog altijd niet echt mooi.
En die dingen zijn duur.
En de 2e hands jongens zijn duur.
En er is veel onzekerheid over de prijs na zeg 10 jaar; waar 10 jaar niet ongewoonlijk is voor de leeftijd van een auto.
koeberg zegt
> maar dat zal nog altijd in het niet vallen met mogelijkheden om ergens benzine in te stoppen.
Begin 2018 waren er 4.121 tankstations in Nederland (https://www.bovag.nl/pers/persberichten/aantal-onbemande-tankstations-verviervoudigd-sinds)
Een recenter getal heb ik niet, maar het huidige aantal zal vast niet hoger liggen (https://www.cobouw.nl/277017/aantal-tankstations-neemt-fors-af).
Om het aantal plekken waar je benzine in je auto kunt stoppen te bepalen moet je deze 4.121 vermenigvuldigen met het aantal pompen per tankstation. Dat wordt nattevingerwerk want er zijn een paar grote tankstations en een heleboel kleinere. Laat ik ruim zitten en het op 10 per tankstation schatten.
Dan komen we uit op 41.210 benzinepunten. Versus 107.000 laadpunten.
> Veel mensen vinden de Electrische auto’s vaak nog altijd niet echt mooi.
De meeste mensen kopen een occasion VW Golf of Renault Clio. De meeste mensen hebben geen smaak of laten hun keuze voor de auto vooral afhangen van de kosten.
Je hebt natuurlijk gelijk dat elektrische auto’s nauwelijks te vinden zijn en duur.
Wat betreft de onzekerheid over de prijs over 10 jaar: die is er ook voor benzineauto’s. Durf jij in te schatten wat bijvoorbeeld een Renault Clio op benzine die je nu koopt in 2032 nog waard gaat zijn?