Ga je voor het eerst private leasen? Dit zijn vijf stappen die je kunt doorlopen.
Private lease heeft flink aan populariteit gewonnen in de afgelopen jaren en die populariteit neemt nog steeds toe. De voordelen zijn evident: je weet iedere maand precies waar je aan toe bent en hoeft je verder nergens druk om te maken.
Dat wil zeggen: als je contract eenmaal loopt. Dan moet je wel eerst even een private leasecontract regelen. En dat kan nog behoorlijk wat uitzoekwerk zijn. Gelukkig is het een stuk makkelijker met een private lease vergelijker. Om het nog makkelijker te maken zetten we 5 dingen op een rijtje waar je op moet letten bij het kiezen voor een private leaseauto.
1. Wat is mijn budget?
Een logische eerste stap is je budget bepalen. Dat zul je zelf moeten doen, maar het is in ieder geval belangrijk om te beseffen wat een auto per maand kost. Een private leasebedrag klinkt misschien al snel hoog, maar daar is dan ook wel alles bij inbegrepen minus de brandstofkosten. Ter indicatie: als je een nieuwe Volkswagen Golf koopt ben je al snel €500 per maand kwijt, alles bij elkaar.
2. Welke auto heb ik nodig?
Deze vraag hangt nauw samen met het bepalen van je budget: wat voor auto heb je nodig? Als je een zakelijke leaseauto gewend ben zul je toch iets anders naar auto’s moeten gaan kijken. Bijtelling speelt opeens geen rol meer en verbruik speelt opeens wel een rol. Als je een bepaalde auto van de zaak had, moet je je gaan afvragen: heb ik zo’n auto wel nodig of is een maatje kleiner ook goed? Je kunt natuurlijk voor de goedkoopste private leaseaanbieding gaan, maar je moet je zelf ook weer niet te kort doen voor een paar tientjes minder per maand.
3. Hoeveel kilometer maak ik per jaar?
Een vraag stellen is vaak makkelijker dan hem beantwoorden. Hoeveel kilometers maak je eigenlijk per jaar? Het antwoord is in het algemeen: ‘meer dan je denkt’. Uit cijfers van het CBS blijkt dat nieuwe auto’s (0 tot 5 jaar) gemiddeld 17.200 km rijden op jaarbasis. Je moet het echter ook weer niet te hoog in schatten, anders loop je het risico dat je betaalt voor kilometers die je niet rijdt. Veel aanbieders geven daar geen vergoeding voor. Er zijn echter ook aanbieders die daar wel een vergoeding voor geven. Iets om rekening mee te houden dus. Als dit je tweede auto wordt, bedenk dan wel: een nieuwe auto is aantrekkelijker om even ‘mee te pakken’ dan het ‘ouwe barrel’ dat je hiervoor als 2e auto wellicht had.
4. Hoe lang wil ik leasen?
Het volgende dilemma is: wat voor looptijd kies je? Met een lange looptijd (60 maanden) ben je uiteraard het voordeligst uit per maand. Je weet alleen nooit of je situatie plotseling veranderd. Voor het zelfde geld verandert je werksituatie en heb je opeens geen auto meer nodig of verandert je financiële situatie. Je contract voortijdig stopzetten gaat doorgaans gepaard met kosten. Wees je dus bewust van de risico’s als je voor een lange looptijd gaat en vergelijk de kosten per aanbieder. Extra flexibiliteit is soms zelfs een betaalde optie die jou net wat meer gemoedsrust kan bieden.
5. Ga ik binnenkort een hypotheek afsluiten?
Tot slot nog iets om rekening mee te houden bij het aangaan van een private leasecontract: je hypotheek. Private lease is namelijk van invloed op het maximale bedrag dat je kunt lenen. Om precies te zijn worden dit bedrag verminderd met 65% van het maandelijkse leasebedrag. Dit geldt overigens niet als je al een hypotheek hebt. Ook kun je nog overwegen het private leasecontract op naam van iemand anders te zetten.
Nu weet je dus wat de belangrijkste punten zijn om in overweging te nemen. Vervolgens is het alleen nog een kwestie van de beste private lease aanbieding vinden die bij jou past.
Nino zegt
Wij hadden de afgelopen tijd een actie op voorraad 108’en met een radio, airco en nog wat spulletjes die we voor 197 per maand konden aanbieden (60mnd/10k km). Afkopen (zonder opgave van reden) kan na jaar 1 en is 20% van de resterende openstaande maanden.
Merk dat veel mensen zo’n aanbieding toch wel fijn vinden om kennis te maken met private lease (tweede auto bijv). Als er wat gebeurt, kom je er met de kosten altijd wel uit. In mijn regio zie ik de afgelopen jaren wel hoe het kopen van een nieuwe auto is veranderd naar het leasen van een auto. Denk dat ik per maand 1/2 kopende klanten heb voor nieuw en de rest eigenlijk allemaal private lease is.
Variomatic zegt
Eh.. het lijkt aantrekkelijk maar je zit ook lang in een keurslijf..! En check vooral de kleine lettertjes: meerprijs km’s, welk onderhoud gedekt is, wat ze een normaal kilometrage vinden voor vervanging van banden, of je een leenauto krijgt bij schade en onderhoud, wat de ontbindende voorwaarden zijn, hoe er om wordt gegaan met schades bij inlevering van de auto en wat tzt de definitie is van ‘normale gebruikssporen’ etc. Realiseer je dat net als bij je mobiele telefoonabonnement in allerlei bijkomende kostencomponenten met name nog marge zit verstopt voor de leasemij! Hun verdienmodel is niet louter gebaseerd op de marge die ze op het maandbedrag maken maar dus ook op wat ze gedurende of aan het einde van de looptijd nog ‘extra’ aan je kunnen factureren..
marcomanta zegt
Ideale oplossing! Vraag maar eens op verjaardagen wat iemand kwijt is per jaar aan verzekering, wegenbelasting, onderhoud en opeens een extra reparatie en mega afschrijving. Ja, heb je een grote caravan, dan heb je een grote auto nodig, voor sommige een imago dingetje. Je zou je Audi S8 niet meer dagelijks hoeven te pijnigen, neem een Hyundai i10 of zoiets als Private Lease, kost geen drol, want als je 15.000 km extra met je S8 rijdt per jaar, dan heb je ook heel wat onderhoudskosten en extra brandstof verbruik.
Variomatic zegt
@marcomanta: bij private lease betaal je toch ook gewoon voor verzekering, wegenbelasting, onderhoud, reparaties en afschrijving? Enige verschil is dat het allemaal in maandelijkse termijnen is uitgesmeerd. De afschrijvingscomponent bij private lease is overigens een stuk hoger in vergelijking met bijv een occasion van zeg 3 jaar oud, omdat de afschrijving in de eerste jaren het hoogst is..
marcomanta zegt
Klopt wel enigzins, maar nu blijft de klassieker in wording wel gespaard en voor het geld wat ik minder kwijt ben aan onderhoud en brandstof, is een private lease bakje een welkome aanvulling. Vergeet ook niet de de klassieker in de wintermaanden geschorst is, hetgeen ook weer harkbelasting scheelt.