Van Noord tot Zuid, van Oost tot West. Het was overal lekker stilstaan dit jaar.
Grote kans dat je als deelnemer aan het Nederlandse verkeer dit jaar meerdere keren heb stilgestaan op wegen die een maximumsnelheid van 100(+) km/u hanteren. Het was een drama dit jaar en de cijfers laten zien dat de files het voorgaande jaar flink hebben overtroffen.
Uit de nieuwste jaarcijfers van de ANWB blijkt dat de algehele file in 2018 met zo’n 20 procent is toegenomen in vergelijking met 2017. Er werden niet alleen veel files in de spits waargenomen, maar ook buiten de spits was er meer sprake van langzaam rijdend verkeer.
De Nederlandse wegen kregen dit jaar het nodige nieuwe asfalt, maar dit was bij lange na niet voldoende om al het verkeer op te vangen en in goede banen te leiden. Qua weer hadden we een droge zomer, wat gunstig is voor het verkeer. Enkele bermbranden gooiden wel roet in het eten als het gaat om de doorstroming. Er waren ook een paar dagen met minder gunstige weersomstandigheden. Op donderdag 18 januari kregen we in Nederland met een storm te maken. Ondanks de vele waarschuwingen ging veel verkeer de weg op, zoals vrachtwagens met zelfs lege combinaties. Tientallen vrachtwagens kiepten om met enorme vertragingen tot gevolg. Uit de statistieken blijkt dat maart de drukste maand was. De derde maand van het jaar kende veel regen, veel verkeersongelukken en daardoor veel vertragingen.
De meeste files waren te vinden in de regio’s Den Haag en Rotterdam, maar dat mag geen verrassing zijn. Wel opvallend is dat de filezwaarte toenam in provincies als Gelderland, Overijssel, Noord-Brabant en Limburg. In Noord-Holland en Utrecht bleef de filezwaarte gelijk. Het filerecord voor 2018 werd recent behaald op 1 november, met een lengte van 1.135 kilometer in de avondspits. Gaat het er in 2019 beter op worden? Reken maar van neen.
Foto: Brabus in de file, via @hhitalia op Autojunk
unknown32 zegt
En wat doen we er aan? Juist. Niets of te weinig… Maar NL doet er wel meer aan dan Belgie (shame on us!).
mikje90 zegt
@unknown32: ik zou zeggen geef alle vrachtwagen chauffeurs een hele dikke boete als ze tijdens de spits gaan inhalen, terwijl er maar twee rijstroken beschikbaar zijn.
henk_he zegt
@mikje90: of als ze pech krijgen in de spits en een rijstrook blokkeren.
alcantara zegt
Dat krijg je met al die automaat rijders die speciaal een automaat nemen, omdat ze dat zo lekker vinden voor in de file. En dan speciaal omrijden om in de file aan te kunnen sluiten ipv lekker binnendoor boenderen.
bartsss zegt
Krijg je met al die elektrische auto’s. Lekker goedkoop rijden dus pakken de auto maar. ;p
baklava zegt
Geen file gezien in 2018. Heelijk vertoeven hier in het noorden.
deeberton zegt
ik zie eigenlijk alleen maar mensen in hun eentje in de auto zitten…
Dutchdriftking zegt
Tja, file is vervelend, maar de oplossingen zijn ook niet geweldig.
birdnerd84 zegt
OV is te duur om een alternatief te zijn. Huizenprijzen torenhoog zodat je steeds verder van de stad (als je daar werkt tenminste) van de stad moet wonen en alleen maar meer asfalt helpt niet op de langer termijn. Rekeningrijden, carpoolen of zo’n snelle elektrische fiets of scooter aanschaffen.
riddertevoet zegt
Vooral blijven zeuren over files mensen. Zo komt rekeningrijden er wel. Tel uit je winst.
alcantara zegt
@riddertevoet: Als het daarmee rustiger wordt op de weg, graag! Geld boeit niet, zolang ik maar kan gassen.
henk_he zegt
@riddertevoet: voor 95% van de mensen die in de file staan, is het geen keuze om daar te staan, maar noodzaak. Rekeningrijden gaat de files niet oplossen, maar alleen de staat spekken
VeniVidiVici zegt
@henk_he: En zo is dat! Mensen die denken dat rekeningrijden gaat helpen files op te lossen/verminderen moeten heel snel een afspraak met hun dokter maken en zich even mentaal na laten kijken.
racerx zegt
Ik meende gelezen te hebben dat de absolute filedruk per snelweg op de A27 het hoogst was, evenals in 2017. Blijft een waardeloze snelweg waar echt te weinig geld in gestoken wordt, verbreden naar driebaans en de brug bij Gorinchem vernieuwen. Maarja, geen geld schijnbaar, liever wordt de bodemloze put genaamd Randstad met weinig succes verder gedempt…
aerohead zegt
@racerx: De A27 is zo rond de Merwedebrug inderdaad een drama waar de komende tig jaren nog niks aan wordt gedaan. Wat mij wel is opgevallen dat toen de brug gesloten was voor vrachtverkeer, het daar ineens een heel stuk beter door reed.
Zou dat ook niet een deel van een oplossing kunnen zijn: Vrachtverkeer weren uit de spits ?
Het verkeersaanbod zal niet afnemen, maar ik denk wel dat de files daardoor sneller oplossen.
Win-win voor iedereen lijkt me, vrachtwagens die continue moeten afremmen en optrekken verbruiken veel meer brandstof dan wanneer ze door kunnen rijden, die kostenbesparing zal best wel een beetje opwegen tegen een paar uur stilstaan.
Ook ben ik wel benieuwd naar het percentage mensen in de spits die echt alleen maar dagelijks naar een vast plek rijden en die naar verschillende plekken rijden.
r525 zegt
@aerohead: Sorry hoor, maar je denk toch niet echt dat de transportwereld wel even zonder 06.00u tot 09.00u & 16.00u tot 19.00u kan?
aerohead zegt
@r525: Ik ben geen transportdeskundige, ik opper iets op basis van een observatie.
En ik zeg ook niet dat dit DE oplossing is, maar is het uberhaupt wel eens onderzocht ?
Er is ook niet één oplossing voor de file problematiek.
Denk aan flexibele werktijden: hier zal het bedrijfsleven een stap in moeten zetten
Meer thuiswerken of op flexplekken: technologisch hebben we alle middelen om een vergadering op afstand te kunnen houden of aan een document te kunnen werken.
Een deel van het vrachttransport weren in file is dan een ander deel van een oplossing: er rijden zat vrachtwagens leeg rond, ook in de spits, dus daar zal de transportwereld het initiatief in moeten nemen:
Is dit voor dit voor iedereen weggelegd ?
Nee natuurlijk niet, sommige zullen gewoon 9 tot 5 moeten werken of op bepaalde plek moeten zijn, maar het is nu ook niet meer een kwestie kunnen maar willen, want de middelen en de mogelijkheden zijn er gewoon.
Kortom, het zal altijd een combinatie van oplossingen gaan worden.
Drastische problemen vragen om drastische maatregelen, en iemand of een instantie zal een keer de stap moeten nemen.
Gaat het geld het kosten ? Vast wel, maar een Nederland dat 6 uur per dag helemaal verlamt is kost ook heel veel geld.
Onze regering denkt dat rekening rijden DE oplossing is.
Ik denk het niet, jaagt mensen alleen maar onnodig op de kosten en dat terwijl we veel pragmatischer de problemen kunnen aanpakken.