Terwijl de downsizetrend in Autoland vaak gepaard gaat met het toevoegen van turbo’s en/of compressors, lopen er nog hordes mensen rond die geen idee hebben hoe zo’n IJzeren Long nu eigenlijk werkt. Dus voor die groep, en iedereen die zijn turbokennis wil opvijzelen, hebben we deze tutorial klaargezet.
Deze video van 13 minuten legt de basisprincipes van een turbo uit, maar ook de gevolgen van een haperende danwel compleet defecte turbocompressor. En voor de doe-het-zelvers en wannabee autotechnici laten ze zien wat er bij komt kijken als er een turbo vervangen dient te worden. Een klein kwartiertje aan infotainment met waarde. Iemand nog vragen?
Met dank aan Northwestern voor de tip!
desoper zegt
Duidelijke uitleg, Ik vroeg me altijd al af waar dat gekke slakkenhuis voor diende in m’n auto
bozewolf zegt
@desoper: Heb je voor mij ook een tijdmachine? :)
norge zegt
Dit is mooi voor de VW rijders met turbo ,kunnen ze hem zelf vervangen om de 60000 kilometer…
kevinh zegt
@norge: O ja joh? 160.000 en nog steeds dezelfde…
TSI-tje zegt
@norge: “Pas” 118.000Km achter de rug hier met één en dezelfde turbo vanaf niet. (Niet al het Anti-VAG geloven wat je hoort Norge.. :P )
Okkii zegt
@norge: 450.000km… 2.5 TDI 102pk.
Leid nu een ander leven @ balkan :P
Freewarefreak zegt
@norge: Klets Rob, 200.000 km nu op mn TDI en nog nooit niks stuk aan geweest. Ja.. een andere accu na 11 jaar.. zelfs de koppeling is nog de 1e af fabriek.
Svenska_Aeroplan_AB zegt
@norge: kijk! 4 van de 367959036257849 doen het goed… ;)
911GT2 zegt
@Svenska_Aeroplan_AB: Tja bij Saab zijn die getallen andersom 4 uit de fabriek en 367959036257849 problemen!
XiPHiAS zegt
@norge: 385.000km (A4 1.9TDi) enkel nieuwe batterij en zelfs nog originele koppeling.
Svenska_Aeroplan_AB zegt
@XiPHiAS: ok, 5 dan…
TSI-tje zegt
@Svenska_Aeroplan_AB: Aggut, dit vráágt om een slag onder de gordel; De onze worden tenminste nog nieuw gemaakt, als ik jouw was zou ik alvast maar Ebay af gaan struinen voor onderdelen om je Saab lopende te houden…..
Svenska_Aeroplan_AB zegt
@TSI-tje: Wist je dat ze zelfs bij PON de ‘engine of de year 1.4 tfsi’ engine for ONE year noemen?? Zelfs daar weten ze wat voor troep het is qua betrouwbaarheid…
TSI-tje zegt
@Svenska_Aeroplan_AB: Dan hebben we het over één variant van de VAG turbo motoren. En al die andere dan ? De 1.9TDI (PD of CR) de 2.5V6TDI, de 1.8T, de 1.8&2.0 TSI? Dan vanwege die ‘ene’ 1.4TSI is het allemaal bagger ? Lekker kortzichtig. Persoonlijk heb ik niets met die lagedruk trubo’s van Saab. Veel (Publiciteit)herrie om weinig lol.
No guts, no glory.
Svenska_Aeroplan_AB zegt
@TSI-tje: en de full pressure turbo’s?
TSI-tje zegt
@Svenska_Aeroplan_AB: Dat bedoel ik dus. 1 motor maakt niet alles slecht. Bedankt !
Hupke zegt
@norge:
M’n vader heeft al veel VAG’s gehad en als ze al kapot waren was het nooit door de motor die altijd in orde was zelfs na 120000 zware kilometers, waren wel nooit de 1.4’s of de 1.6 moet ik er wel bij zeggen. (koppelingen, koeling, versnellingsbak, remmen, roest (enkel de passat B6) zijn allemaal stuk gegaan maar dat hebben we bij bmw’s (530d na 1 maand de koppeling al aan gort) en laguna’s ook al aan de hand gehad)
stefandeman zegt
handige video, nu nog eentje over de supercharger :D
bozewolf zegt
Summier filmpje met het meeste deel aan een zelfmonteurs videootje waar niemand iets aan heeft.
Le loup est disappointed
fant zegt
Die gaan we bookmarken en vanavond even aandachtig bekijken :) Altijd nog erg veel interesse in het turbochargen van mijn autootje.
mout zegt
Hmmm, een goed geschreven eigen stuk vind ik sterker dan een linkje. Al is het best een goed filmpje.
trigger565 zegt
Het meeste over turbo’s wist ik al, maar het stukje over turbo’s met variabele geometrie en hoe je turbo stukgaat was interessant. Technische stukjes zijn altijd de moeite waard.
BMW330Ci zegt
Als je dit nog niet wist zit je wss op de verkeerde website.
tsjibbe zegt
Leuk stukje!
Dit is mijn eerste post hier, maar kijk hier regelmatig….
Maar ik heb een vraagje, turbo en compressor ken ik, weet hoe ze werken, maar hoe werkt een g-lader? Iemand hier een petje op die het mij kan vertellen???
Groetjes!!
bozewolf zegt
@tsjibbe: G-lader is “gewoon” een type supercharger. Alleen de manier van lucht comprimeren is anders/apart dan een “gewone” supercharger.
E34M5Touring zegt
@tsjibbe: Niet de meest betrouwbare techniek.
tsjibbe zegt
@E34M5Touring:
Dat wist ik inderdaad. Zeker als al die petjes met hun g60 met koude motor weg crossen;-)
TSI-tje zegt
@E34M5Touring: Valt mee hoor, als de G-lader maar met rust gelaten word. Men was er al snel achter dat door het monteren van een smallere pulli (kosten ca.40/45 eu.)veel pk’s te winnen waren omdat de G-lader dan minder kinetische energie verloor aan de aandrijving ervan.
Een pulli monteren van half de standaard breedte leverede al snel ca.40/50Pk extra op. Maar de ‘drawback’ was de door deze hogere belasting van de lagers en pakkingen in de G-lader en de hogere druk in het motorblok menig G40&G60 het leven liet. Indien in de standaard configuratie gelaten waren de motoren nét zo betrouwbaar als de 6-pitter in jouw BMW. Daarvan gingen immers ook de geruchten dat door de constructie van het blok ze iedere 100.000Km gereviseerd moesten worden. Ik denk dat jij andere ervaringen heb. ;)
E34M5Touring zegt
@TSI-tje: Nah ik heb hele andere ervaring met G-laders en dan vooral met de Corrado. Heb meerdere vrienden met zo’n apparaat en hoewel ze geweldig klinken, zelfs stock maar die lui hebben er zoveel problemen mee gehad. Overhitte motoren kapot gedraaide G laders. Not my cup o tea. En die geruchten van mijn BMW motor heb ik nooit gehoord, die blokken worden in een of andere vorm al sinds de M1 gebruikt en hebben bij mijn weten nooit als onbetrouwbaar te boek gestaan. Mijne staat nu op 165.000km (Bj93) en loopt nog zo strak als maar kan. Zelfs de monteur bij Ekris zegt dat hij nog steeds erg gezond is. Heb er nog nooit wat mee gehad in 65.000km. Voor een bijna 20j oude auto geen slechte rapsheet.
TSI-tje zegt
@E34M5Touring: BMW was een pionier wat betreft geheel lichtmetalen blokken en zoals conservatieve auto-liefhebbers dat bekeken -moest- dat slecht zijn. Onveranderde geruchten over slechte koeling, lang laten nalopen na een lange rit anders zou het blok barsten. Dat waren toen de verhalen in de koffie kamer van de werkplaats. Het is anders gebleken zoals jouw auto ook (gelukkig) bewijst. Maar zo waren de geruchten rond de G-lader ook redelijk overdreven. Nogmaals de meeste gingen stuk omdat Tom, Dik and Harry d’r mee gekloot hadden. Gevoelige techniek kan alleen door specialisten aangepast worden. Overhitten kwam vaak voor dat is waar. Daarom was de beste aanpassing niet een smallere pulli maar een Oliekoeler en evt. eeen grotere ladelucht koeler.
cossie300 zegt
heb een tijdje geleden de turbo van mijn escort cosworth laten reviseren en dat is toch een duur stukje techniek hoor .
Dimglor zegt
Heb dit nog moeten leren voor m’n examen van woensdag :p
Wel enkel de basis van turbo, dus enkel maar het 1ste stukje…
kickass zegt
Interressant filmpje. Weer wat geleerd. :)
maxw126 zegt
Altijd leuk om 4 lessen energietechniek samengevat te krijgen, wist al best veel eigenlijk. ‘doe nu is VANOS uitleggen!’
bozewolf zegt
@maxw126: VANOS opereert onder hetzelfde principe als alle variabele kleptiming systemen, waarvan V-Tec wel het bekendste is.
Simpel gezegd, bij hogere motorsnelheden (toeren) is het voordelig om de kleppen (specifiek de inlaatkleppen, uitlaat kan er ook bij) langer open of verder open te laten staan of het anders te timen.
Aangezien de kleppen bepalen hoeveel lucht er in en uit kan, kun je daarmee de motor per toerental “finetunen”. Meestal wordt dat in twee stages gedaan. Gewoon en op hogere toeren wordt het systeem actief. “V-Tec kicked in, yo!”
De manier waarop het systeem de kleppen en nokkenas manipuleert is het verschil tussen al die fabrikanten. V-Tec gebruikt ander nokkenas profiel bijvoorbeeld. Hoe VANOS het precies doet weet ik niet, maar dat kun je makkelijk nazoeken natuurlijk.
vale46 zegt
“Autoblog techniek” rules! :)
Niet bijzonder veel bijgeleerd, maar opfrissen van bestaande kennis kan nooit kwaad ;)
Zjonnie zegt
Wat betreft turbo’s, en even uit gaand van trucks, sommige gaan in bij 450.000, en andere pas bij 750.000, uitgaand van een gebruik van 1.000.000 km, je hebt r altijd een mindere tussen zitten…
Anoniem zegt
B230FT, dat is alles wat ik zeg! Onverwoestbare motor uit Zweden..