Wanneer ik naar een occasion kijk, vind ik het persoonlijk wel een prettig idee wanneer de kilometerstand gecontroleerd is door de Nationale Autopas. Tegelijkertijd realiseer ik me dat dit geen harde garantie is, dat er niet met de teller is gerommeld, maar toch. Vanaf 2012 zal stichting NAP stoppen met het zelf bijhouden van de kilometerstanden. Onze Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW) gaat deze taak invullen en neemt de database van de Nationale Autopas op 1 januari 2012 over.
Dit is overigens geen complete verrassing, maar meer een logisch gevolg van het overheidsvoornemen om het rommelen met de kilometerteller strafbaar te stellen. “De controle op juistheid van kilometerstanden komt hiermee terecht waar hij thuishoort: bij de overheid”, aldus NAP-voorzitter Dik Dekker. Het NAP label zal wel blijven bestaan. Naar verwachting wordt in 2012 de beoogde wet aangenomen.
De bestrijding van deze vorm van fraude, wordt dus een overheidsaangelegenheid. De consument zal via de kentekenregistratie voor de kosten opdraaien. In België gebeurt dit al en bedragen die kosten ongeveer zes euro. Naar schatting heeft ongeveer 5 procent van de auto’s in Nederland een kilometerteller waarmee gerommeld is. De economische schade voor consument, bedrijfsleven en overheid wordt geraamd op zo’n 250 miljoen euro per jaar. (via: automotive)
Jochempie zegt
Netjes!! Die 5 euro is begrijpelijk.
stationcar zegt
Aanpakken die terugdraaiers, hoe harder hoe beter! Ik betaal graag voor een systeem wat terugdraaien strafbaar stelt, in andere landen is dat al zo en NL is daarop een treurige uitzondering, goed als dat aangepakt wordt!!!
tjorque zegt
leuk dat je de km stand kent maar dat zegt écht niks over een auto…
Onze vorige auto heeft het begeven op 65k, mijn huidige auto staat nu op 342k ruim vijf keer hoger en nog niet op…
btracing zegt
@tjorque: het gaat meer om de eerlijkheid en vervalsing van de markt denk ik. Het is oneerlijke concurrentie en tevens kan het in geval van bijvoorbeeld verzekering zorgen voor lage premie door telkens terug te draaien bijvoorbeeld. Lijkt het net of je maar 15.000 rijdt ipv 45.000 .
Donstil zegt
Hoe werkt dat NAP eigenlijk? Registreren die elke KM stand als je voor een beurt of APK komt ?
Lijkt me een kwestie van Net voor de meting de teller flink terug draaien en je hebt dat “jaar” maar heel weinig km gereden.
Dennis zegt
@Donstil: Klik even op de “geen harde garantie”-link in het artikel en je bent helemaal bij.
Prutsor zegt
@Donstil:
Word geregistreerd bij een APK & het inzien van de NAP gegevens.
Megakix zegt
Tsja, en daar gáát je winst als je je 2e handsje verkoopt….zucht…
Citrofiel zegt
@Megakix: Hoe bedoel je dat? Maak jij 6 euro winst op je tweedehandsje? ;) Of denk je dat mensen die nu per ongeluk een teruggedraaide auto hebben gekocht genaaid worden bij het verkopen? Nou, als die vorige eigenaren het goed gespeeld hebben heeft de NAP niets door en heb je dus ook niet te maken met een boete.
Megakix zegt
@Citrofiel: minstens 5,95 euro ! :lol: … weetje, ik ga alle standen weer ’terug-terugzetten’, zodat ik weer eerlijk kan zijn in het leven…boehoe….snif
antoon zegt
Terug draaiers moeten inderdaad gepakt worden.
Maar ik rijdt zelf altijd oude auto’s en dan komt een kapotte KMstand-teller nogal eens voor. Infeite heeft dit het zelfde effect als terug draaien. Is dit dan ook strafbaar?
Als ik een occasion koop (ca 2x per jaar, ook voor kennissen en dergelijke) kijk ik nooit naar KM-stand. Maar naar de staat van de auto zelf en dat is niet met een getalletje te beschijven.
jeanclaude zegt
De eerste 3 jaar kan er sowieso gesjoemeld worden toch? pas daarna moet een auto gekeurd worden dacht ik zo of is dat anders?
Prutsor zegt
@jeanclaude: Klopt bij een diesel 3 jaar. Bij een benzine zelfs 4 jaar.
Esprit_de_Flandre zegt
@jeanclaude: Als er veel wordt teruggedraaid kunnen ze het merken aan de slijtage van de voorruit. Daar zijn toestelletjes voor, VAB gebruikt die onder andere.
Als je de voorruit vervangt, dan zijn ze er niets mee natuurlijk…
Cantago zegt
Kijk, eindelijk eens betalen voor iets zinnigs. Goed dat ze dit aanpakken!