Wat hebben olie, biobrandstof en hongersnood met elkaar te maken? Het staat allemaal met elkaar in verband en op een veel eenvoudigere manier dan je misschien denkt. Sommigen beweren dat de olie bijna op is. Anderen beweren dat er nog genoeg olie is, maar op net iets lastigere plaatsen. Sommigen geloven heilig in biobrandstof als alternatief voor de dure olie. Anderen beweren dat dit zal leiden tot hongersnood.
Zie hieronder een aardig filmpje van Good Magazine waarin niet wordt saai geluld wordt, sterker nog er wordt helemaal niet gesproken, maar er wordt op een vereenvoudigde wijze in vier minuten een toekomstscenario in geschetst. Trek je eigen conclusies.
190d zegt
als je ziet wat biobrandstof met Brazilie aanvangt vrees ik voor zijn toekomst, knap filmpje btw
R36 zegt
doet je toch wel even nadenken…
Alec zegt
sterk filmpje, maar bij de meeste nederlanders was dit al bekend…
Stuko zegt
Hoe hoger de vraag, deste hoger de prijs.. Goh. Nooit gedacht!
lincoln zegt
die stink aliens moeten gewoon oprotten naar hun eigen planeet ..
zijn we van al dat gezeur af en hebben wij weer een beetje ruimte ..
raar dat ze bij een “wees bang” filmpje geen giro-nummer plaatsen ..
geld is tenslotte ALTIJD de reden om mensen te overtuigen van je geloof ..
007 zegt
biobrandstof is idd geen goeie oplossing volgens mij
Michael zegt
Goed filmpje idd.
Justice is ook fantastisch!
six-trey zegt
Dus het is allemaal de schuld van de olie baronnen die te weinig olie pompen.
Armoede en hongersnood is er altijd al geweest hoor, maar ik ben er mee weg ik ga met mijn 5,3 en 5.7L wagens eens gaan tanken :twisted:
SR zegt
vrij simplistisch filmke volgens mij.. bio-brandstof gaat sowieso geen grote opmars maken door het probleem met de gewassen. er zijn alternatieven genoeg, zeker in de toekomst. Het feit dat 85% van de energie van fossiele brandstoffen komt doordat er onozelaars zijn die het nut van kernenergie nog steeds niet snappen (politiekers genaamd)
ze linken ook gevolgen van de kredietcrisis (banenverlies) aan olieprijs wat op zich getuigd van weinig kennis van zaken
wat wel moet veranderen is dat grote fondsen speculeren op de olieprijs zoals de pensioenfondsen de prijs de laatste tijd in de lucht hebbe geduwd. Dit moet duidelijk wel aan banden gelegd worden
Ton zegt
Als econoom durf ik wel te stellen dat de ‘basics’ van het filmpje wel kloppen.
Alleen gaan ze op sommige punten toch te kort door de bocht.
Bijvoorbeeld Mais, 1/3de van de VS productie in 2009 zou worden gebruikt voor biobrandstof. Met daarachter aan dat voedselschaarste toeneemt en daardoor de prijzen eveneens.
Nu geloof ik best dat de VS in 2009 1/3de van hun mais voor bio-brandstof willen gebruiken. Maar ík weet niet of dat ten koste gaat van de arme mensen in Afrika.
Verkoopt Amerika anders de mais aan die landen? Of vergroot de VS vergeleken met nu/recente geschiedenis hun landbouwgrond om meer te produceren? Allemaal relevante zaken.
Natuurlijk stijgt de prijs als de vraag toeneemt en/of aanbod afneemt.
Maar hoeveel stijgt de prijs als het aanbod met minder dan 1% afneemt? Merkbaar? Wie vertelt mij hoeveel voedselgewassen nu worden gebruikt van de jaarlijkse totale oogsten voor biobrandstoffen? Is dat significant?
Interessant filmpje, maar erg schuilt zo veel meer achter.
Helaas is het niet simpel. En zelfs na 4 jaar universiteit kan ik ook echt niet met goede antwoorden op de proppen komen.
GOD zegt
net of ze ook alleen maar mais eten
maar het klopt wel dat ze zelf mensen bang maken om de prijzen op te voeren.
Dat is het zelde als een expres een virus in de wereld helpen terwijl je er ook een antivirus van hebt en dat vet duur gaat verkopen.
Maar zo als ik altijd al zeg het ligt maar aan 1 ding en dat is overbevolking.
DAT zegt
De enige remedie tegen een hoge olieprijs is een hoge olieprijs.
Hoewel de hoge prijs voor olie misschien meer gebaseerd is op speculatie dan op realiteit opent het de weg voor alternatieven zodat de prijs voor olie niet verder stijgt.
Ik zie het niet zo zwart als het filmpje. Energie en eten vond ik al jarenlang strontgoedkoop. Het is heel goed dat het duurder wordt. Misschien gaan we er dan wat zorgvuldiger mee om.
marruk zegt
dit filmpje is meer bedoelt voor amerikanen dan europeanen,
ook al komen amerikanen ook steeds meer achter de waarheid van 2008..
lincoln zegt
@DAT .. kort bondig en helder .. thumbs up ..
Luc Jagers zegt
Gisteren nog in de krant
http://www.ivobelet.be/site/nieuws.php?id=518
Ivo Belet, euro-parlementslid.
Werkelijkheid is dat de Belgische regering het totaal aantal liter bio-ethanol dat mag geproduceerd worden zelf hebben vastgelegd, in de vrees dat er voedsel zal gebruikt worden voor brandstof. Onder tussen houden de federale overheid elk project tegen dat uit populieren, bieten of ander rest afval bio-ethanol kan gemaakt worden.
In noorden van Frankrijk is er een Belgisch bedrijf bezig met een terminal speciaal voor de ontvangst van bio-ethanol uit Brazilie en Argentine. De Belgische staat zal zich naar de 5% opkopen en zo uit de greep van europa blijven.
Svenska_Aeroplan_AB zegt
Leuk filmpje!
Zeker knap gemaakt…
Maar tegelijk weer enooooooooooooorme stemmingmakerij!
Ik zeg het nog 1x: BioEthanol staat in de kinderschoenen. Op dit moment wordt in Zweden BioEthanol geproduceert van bijv. snelgroeiende bomen ipv landbouwgewassen (zgn Fase 2). Daar is andere grond voor nodig, dus geen concurrentie meer met de voedselmarkt.
OPGELOST! Achterhaald filmpje dus, in ieder geval wat Europa betreft!
Have a cigar zegt
What a load of crap. Ach, 90 % van het filmpje dan.
En de meute maar bang maken. Anything for a buck, hey?
Have a cigar zegt
P.S. 10 % waar: stijging wereldpopulatie. Dat is dan weer niet de voornaamste reden van stijging van grondstoffen.
BaRa zegt
Svenska: de Zweedse overheid heeft een redelijk belangrijke overeenkomst met Brazilië, voor de import van ethanol uit suikerriet. De technologie waar je het over hebt, is nog niet commercieel inzetbaar. Zweden heeft niet genoeg houtafval om zelf voldoende bio-ehtanol te maken. Door de houtindustrie (vezelplaten, MDF, …) blijft er bitter weinig houtafval over voor ethanolproduktie. Het alternatief was graan, maar dat zet niet veel zoden aan de dijk door de redelijk noordelijke ligging van Zweden, wat weer een invloed heeft op de energie-efficiëntie van je bio-ethanolproductie. Brazilië haalt gewoon een veel hogere hoeveelheid ethanol per hectare.
Lexus zegt
Iedereen kent en weet het probleem, maar niemand doet er wat aan.
Sterker nog, wat doen die kamer-apen, extra veel (en vooral dubbel) btw en bpm heffen bij automobilisten…. Schijnt tot minder uitstoot schadelijke stoffen te leiden ofso…..
Hhhm, logisch toch??
Ton zegt
Nog even een toevoeging op mijn stukje van 17.47 uur.
Ik denk dat hoge brandstofprijzen uitstekend zijn.
Daarbij weet ik dat ik mij hier op autoblog begeef, maar ik zal het uitleggen.
Allereerst raakt de olie op, hoeveel er nog in de grond zit en hoeveel er nog gevonden gaat worden is natuurlijk niet zeker, maar ik denk dat we het er over eens kunnen zijn dat de olie (eens) opraakt.
Vrij simpele economische modellen houden rekening met een stijgende prijs zodra duidelijk wordt dat het opraakt, tot zover niets nieuws.
Wij zijn nu immers het laatste beetje olie aan het verstoken en we weten niet hoeveel generaties/(miljarden) jaren na ons komen. Daarom moet die olieprijs onze consumptie remmen. Zodat er ook een economisch ‘verantwoord’ deel overblijft voor de toekomst.
Dat lukt dus niet door de OPEC te vragen meer op te pompen, maar door de prijzen te laten stijgen.
Lullig voor ons, maar goed voor de toekomst én het milieu.
Immers, des te hoger de prijzen nu, des te meer moeite er nu wordt gedaan om met alternatieven te komen. De drang naar die alternatieven wordt door die voorgenoemde stijging van de prijzen steeds hoger. Daarmee wordt het zoeken (en vinden) van alternatieven steeds winstgevender.
Mooi vak hoor, economie. :D
guzmann zegt
H2 zeg ik u!
SR zegt
@ton: je moet er wel rekening mee houden dat er bedrijven zich specialiseren om uit enorm veel dingen olie te halen en dit op de dag van vandaag al aardig lukt… dus olie gaat er nog genoeg zijn, of het nu van de aarde komt of we het zelf maken
Ton zegt
@SR,
Natuurlijk wordt het door die hoge prijzen ook voordeliger om uit moeilijk toegankelijke gebieden/bronnen te winnen.
En natuurlijk is het mogelijk olie te produceren.
Bij het laatste is alleen de vraag of het ‘produceren’ van olie niet ontzettend veel energie gaat kosten.
Jan C. zegt
Nu dumpen we voedsel in Afrika en andere arme landen als EU zijnde en dan nog de hypocrisie hebben om te beweren dat biobrandstof hongersnood zal uitlokken? De EU is met haar subsidies aan de landbouw schuldig aan armoe. Niet de automobilist die biobrandstof tankt…
Coco zegt
Weet iemand hoe het liedje op de achtergrond van dit filmpje heet ?